Sähköinen perhekeskus ammattilaisille
Sähköinen perhekeskus ammattilaisille on perhekeskustyön ammattilaisille tarkoitettu palvelu, jossa tunnistetut käyttäjät voivat tallentaa, lukea ja jakaa ammatillisiin asioihin liittyviä tietoja. Se tukee myös asukkaalle tarkoitettujen Omaperheen ja Omahelpperin käyttöliittymiin tulevien tietojen julkaisua ja hallinnointia.
Tällä sivulla on ohjeet seuraavista toiminnallisuuksista:
Asukasmateriaalit (tulossa myöhemmin 2024)
1. Sähköinen perhekeskus ammattilaisille -etusivu
Etusivu koostuu ylätunnisteesta ja ylänavigaatiosta, ajankohtaista-osasta sekä alatunnisteesta eli footerista.
Etusivulla näytetään uusimpia sisältöjä, joita palveluun on lisätty (tietopankin sisällöt ja tapahtumat). Lisäksi näytetään Sähköisen perhekeskuksen asukasnäkymien eli Omaperheen ja Omahelpperin käytetyimmät hakusanat.
1.1 Ylätunniste ja ylänavigaatio
Ylätunnisteessa näytetään murupolku. Osio jossa olet, eli Sähköinen perhekeskus ammattilaisille, korostetaan alleviivauksella. Voit palata Ammattilaisen oman etusivulle murupolun Ammattilaisen oma -linkistä.
Ylänavigaatiossa näytetään palveluun tähän mennessä toteutetut toiminnallisuudet, joihin sinulla on käyttöoikeus. Ylänavigaation kautta voit siirtyä palvelun toiminnallisuuksiin (Tietopankki ja Tapahtumakalenteri).
Ylätunnisteen oikeassa reunassa on käyttäjäpainike, jossa näytetään nimesi (etunimi ja sukunimi). Kun klikkaat painiketta avautuu profiilivalikko, jossa on valintana “Kirjaudu ulos”. Valintaa klikkaamalla pääset kirjautumaan ulos palvelusta.
1.2 Ajankohtaista-osio
Uutta Tietopankissa
Vasemmassa reunassa näytetään “Uutta tietopankissa”-osio, johon on nostettu Tietopankin kolme viimeisintä sisältöä ilman aihe-, sisältötyyppi- tai kohderyhmä-rajauksia.
Alueesi tapahtumia
Keskellä näytetään “Alueesi tapahtumat”-osio, johon on nostettu kolme alueesi Tapahtumakalenterin tapahtumaa, jotka ovat lähimpänä kuluvaa päivää tulevaisuuteen. Jos omalla alueella ei ole tapahtumia, näytetään tapahtumia joiden alueeksi on merkitty Koko Suomi.
Käytetyimmät hakusanat
Oikeassa palstassa näytetään “Käytetyimmät hakusanat”, johon on listattu Omaperheen ja Omahelpperin käytetyimmät hakusanat. Palveluista näytetään maksimissaan 10 hakusanaa. Suosituimmat hakusanat näytetään ensimmäisenä.
Hakusanojen alla näytetään linkit molempiin palveluihin (omaperhe.fi ja omahelpperi.fi). Linkit aukeavat uuteen välilehteen.
1.3 Alatunniste eli footer
Sivuston alatunniste eli footer sijaitsee näkymän alaosassa. Alatunnisteessa näytetään palveluntuottajan nimi sekä linkit: Tietoa palvelusta / Tietosuojaseloste / Saavutettavuusseloste / Käyttöehdot / Käyttöohjeet.
Linkit käyttöohjeita lukuunottamatta avautuvat sivun päälle avautuvaan ponnahdusikkunaan. Käyttöohjeet avautuvat uuteen välilehteen.
2. Tietopankki
Ammattilaisena voit hakea ja lisätä perhekeskustoimintaan liittyviä sisältöjä Tietopankin avulla. Sisältöjä lisättäessä merkitään erilaisia metatietoja, joita käytetään sisältöjen suodattamiseen. Oletuksena mikään suodatin ei ole päällä, jolloin näet kaikki lisätyt sisällöt.
2.1 Tietopankin etusivu
Tietopankki koostuu yhdestä näkymästä, johon listataan tehtyjen haku- ja suodatusvalintojen perusteella Tietopankkiin lisätyt sisällöt.
2.2 Sisältöjen hakeminen ja suodatus
Sivun vasemmassa reunassa näytetään sisältöjen suodatusalue.
Voit suodattaa sisältöjä niille lisättyjen metatietojen perusteella:
Hae hakusanalla Tietopankista
Hae hakusanalla kirjoittamalla kenttään hakusana tai sen osa. Näkymää rajataan heti kun kirjoitat. Haku kohdistuu sisältöjen otsikkoon ja kuvaustekstiin.
Vain itse lisäämäni
Valitsemalla “Vain itse lisäämäni” -valintaruudun, sisältölistaukseen rajataan vain ne sisällöt, joita sinulla on oikeus muokata. Peruskäyttäjänä nämä ovat itse lisäämiäsi.
HUOM! “SPK pääkäyttäjä” -roolissa olevalle käyttäjälle listataan kaikki hänen oman alueensa sisällöt, sillä hänellä on oikeus muokata niitä.
Aiheet, sisältötyypit ja kohderyhmät
Valitse aihe, sisältö tai kohderyhmä, jonka perusteella haluat suodattaa sisältöjä. Voit valita metatietoja yksitellen klikkaamalla, tai kaikki kerralla “Valitse kaikki“ -painikkeella.
Valittavissa olevat metatiedot ja niiden järjestys:
Aiheet | Sisältötyypit | Kohderyhmät |
---|---|---|
Elintavat Kasvu ja kehitys Kriisit Mielenterveys Monikulttuurisuus Nepsy Opiskelu ja työelämä Parisuhde Perhekeskustyö Päihde ja riippuvuudet Raskaus Seksuaalisuus Synnytys Toimeentulo Vanhemmuus Vuorovaikutus ja tunnetaidot Väkivalta | Omahoito ja valmennukset Menetelmät ja työtavat Perhekeskustyö ja organisoituminen Prosessit ja palvelupolut Suositukset ja lainsäädäntö Tutkimukset ja selvitykset Toimintaohjeet ja oppaat | Vauva 0-1 v Lapsi 1-6 v Koululainen 7-12 v Nuori 13-17 v Nuoret aikuiset 18-29 v Odottavat Vanhemmat Ammattilaiset |
Valitsemasi suodatukset pysyvät muistissa, vaikka vierailisit muualla sivustolla. |
Voit nollata suodatukset painamalla “Tyhjennä rajaukset” -painiketta suodatusosion alareunassa.
Kun mikään suodatin ei ole päällä, näytetään kaikki sisällöt.
2.3 Sisältöjen listaus
- Listauksen yläreunassa näytetään kuinka monta hakutulosta löytyi.
- Oletuksena mikään suodatin ei ole päällä.
- Sisällöt näytetään oletuksena Uusin ensin -järjestyksessä päivämäärän mukaan.
- Sivun alareunassa näytetään sivutus, jonka avulla voit liikkua sivulta toiselle ja valita, kuinka monta sisältöä haluat nähdä per sivu.
2.4 Sisältökortti ja sisältöjen järjestäminen
Sisällöt esitetään kortteina Tietopankki-sivulla.
Sisältökortin tiedot:
- Pillerit näytetään ylimmällä rivillä.
- Pillereissä esitetään metatiedot (eli aiheet, sisältötyypit ja kohderyhmät) sekä “Uusi” -pilleri, mikäli sisältö on lisätty 24 tunnin sisällä. Jos sisältökortin kaikki pillerit eivät mahdu näkyviin, näytetään “+ numero”-pilleri. Viemällä hiiren numero-pilllerin päälle näet loput metatiedot.
- Kynä-ikoni näytetään oikeassa yläreunassa, jos sisältö on itsesi lisäämä tai olet SPK-pääkäyttäjä, jolloin sinulla on oikeus muokata sisältöä.
- Sisällön nimi
- Sisällön kuvaus
- Linkki tai linkkejä, joita klikkaamalla sisältö avautuu uuteen välilehteen.
- Lähde
- Lisätty-tieto, jossa näytetään lisäyspäivämäärä ja lisääjän nimi.
- Muokattu-tieto, jossa näytetään muokkauspäivämäärä ja muokkaajan nimi, jos sisältöä on muokattu.
Sisältöjen järjestäminen
Sisältökorttien yläpuolella näytetään “Järjestä”-sana sekä käytössä oleva järjestämistapa. Oletuksena käytössä on Uusin ensin -järjestys. Voit vaihtaa valintaa järjestämistapaa painamalla, jolloin sisällöt järjestyvät valintasi mukaan.
Valittavissa olevat järjestämistavat ovat uusin ensin, vanhin ensin sekä otsikon mukaan aakkosjärjestys A-Ö ja Ö-A.
2.5 Sisältöjen lisääminen
Voit lisätä sisällön painamalla Tietopankki-sivun “Lisää sisältö“ -painiketta.
Kun painat painiketta avautuu sisällönsyöttämisen lomake, joka on jaettu kolmeen osioon:
- Sisältö verkkolinkkinä tai tiedostona
- Kuvailutiedot
- Sisällön aiheet, sisältötyypit ja kohderyhmät.
Kaikki lomakkeen kentät ovat pakollisia, ja ne on merkitty tähti (*) -merkinnällä.
2.5.1 Sisältö verkkolinkkinä tai tiedostona -osio
Jos sisältö on julkaistu verkkoon, lisää verkkolinkki. Jos sisältö on omalla laitteellasi, lisää tiedosto. Voit tarvittaessa lisätä sekä linkin että tiedostoja. Molempia voi olla enintään 10 kappaletta.
Lisätäksesi linkin, paina ”Lisää linkki” -painiketta, jolloin painikkeen alapuolelle ilmestyy kaksi kenttää:
- Verkkolinkki https-muodossa* -> Lisää verkkolinkki https- tai http-muodossa. Kopioi linkki esimerkiksi selaimesi osoiteriviltä ja liitä se kenttään (esim. https://osoite.com).
- Verkkolinkin otsikko* -> Kirjoita verkkolinkkiä kuvaava teksti, jota klikkaamalla lukija siirtyy sisältöön.
Voit poistaa verkkolinkin painamalla roskakori-ikonipainiketta.
Lisätäksesi tiedoston, paina ”Lisää tiedosto” -painiketta. Painikkeesta avautuu oman laitteesi valikko, josta voit valita haluamasi tiedostot. Huomioithan että tiedoston maksimikoko on 10 MB, ja sallitut tiedostomuodot ovat jpg, png ja pdf. Jos haluat lisätä esimerkiksi pptx-muotoisen Power Point -tiedoston, muunna se ensin pdf-muotoon Power Point-ohjelmalla. Tai jos haluat lisätä doc- tai docx-muotoisen Word -tiedoston, muunna se ensin pdf-muotoon Word-ohjelmalla.
HUOM! Lisääthän tiedostoja vain työnantajasi laitteilta. |
Digipalveluki velvoittaa että lisättävien PDF-tiedostojen tulee olla saavutettavia, jolloin esimerkiksi sokeat tai heikkonäköiset henkilöt voivat myös tulkita asiakirjoja ruudunlukuohjelman avulla. Saavutettavuus kannattaa huomioida jo sisältöä luotaessa. Ohjeita saavutettavan asiakirjan luontiin löydät esimerkiksi:
Saavutettavasti.fi-sivuston ohjeet saavutettavan asiakirjan luontiin.
Lisättäväksi valitut tiedostot näkyvät nappien alapuolella. Voit poistaa tiedoston painamalla roskakori-ikonipainiketta.
2.5.2 Kuvailutiedot -osio
- Sisällön nimi* -> Kirjoita kenttään selkeä ja kuvaava nimi.
- Sisällön kuvaus* -> Kirjoita kenttään sisältöä mahdolllisimman hyvin kuvaava kuvaus. Kuvauksessa käyttämiäsi sanoja käytetään hakutoiminnossa.
- Lähde* -> Kirjoita kenttään lisäämäsi sisällön omistaja tai laatijataho. Jos lähteitä on useita, erota nimet pilkuilla.
- Sisällön lisäyspäivämäärä– ja Sisällön lisääjä– tiedot tulevat automaattisesti.
2.5.3 Sisällön aiheet, sisältötyypit ja kohderyhmät -osio
- Aiheet* -> Valitse aiheet, joita sisältö käsittelee. Voit valita yhden tai useamman.
- Sisältötyypit* -> Valitse sisältötyypit, jotka sopivat sisältöön. Voit valita yhden tai useamman.
- Kohderyhmät* -> Valitse sisällön kohderyhmät. Voit valita yhden tai useamman.
Aiheet-, Sisältötyypit- ja Kohderyhmät-kenttiin valittavissa olevat tiedot:
Aiheet | Sisältötyypit | Kohderyhmät |
---|---|---|
Elintavat Kasvu ja kehitys Kriisit Mielenterveys Monikulttuurisuus Nepsy Opiskelu ja työelämä Parisuhde Perhekeskustyö Päihde ja riippuvuudet Raskaus Seksuaalisuus Synnytys Toimeentulo Vanhemmuus Vuorovaikutus ja tunnetaidot Väkivalta | Omahoito ja valmennukset Menetelmät ja työtavat Perhekeskustyö ja organisoituminen Prosessit ja palvelupolut Suositukset ja lainsäädäntö Tutkimukset ja selvitykset Toimintaohjeet ja oppaat | Vauva 0-1 v Lapsi 1-6 v Koululainen 7-12 v Nuori 13-17 v Nuoret aikuiset 18-29 v Odottavat Vanhemmat Ammattilaiset |
2.6 Sisällön tallentaminen
Voit tallentaa sisällön painamalla lomakkeen alareunassa olevaa “Tallenna” -painiketta. Painikkeen painamisen jälkeen siirryt Tietopankin listausnäkymään ja näet vihreän onnistumisviestin merkkinä tallennuksen onnistumisesta.
On myös mahdollista, että sisällön tallentaminen onnistuu, mutta tiedoston lisääminen epäonnistuu yhteysongelman vuoksi. Tässä tilanteessa näet oranssin huomioviestin. Yritä tiedoston lisäämistä hetken kuluttua uudelleen avaamalla sisältö muokkausnäkymään kynä-ikonipainiketta painamalla.
Voit peruuttaa sisällön tallentamisen painamalla “Peruuta” -painiketta.
Jos painat “Tallenna” -painiketta lomakkeella, jolla on puuttuvia pakollisia tietoja tai virheellisesti täytettyjä kenttiä, tallentaminen ei onnistu. Virheelliset kentät korostuvat punaisella värillä, ja näet kentän alla ohjeen tiedon korjaamiseen. Voit tallentaa lomakkeen korjattuasi kaikki virheelliset kohdat.
2.7 Sisältöjen muokkaaminen ja poistaminen
Voit muokata ja poistaa itse lisäämiäsi sisältöjä.
HUOM! SPK-pääkäyttäjänä voit muokata ja poistaa kaikkia oman alueesi käyttäjien lisäämiä sisältöjä. |
---|
Pääset muokkaamaan sisältöä painamalla sisältökortin kynä-ikonipainiketta. Lisätyt sisällöt listataan Tietopankki-sivulla.
Pääset muokkaamaan sisältöä painamalla sisältökortin oikeassa yläreunassa olevaa kynä-ikonipainiketta.
Sisältö avautuu muokkausnäkymään. Tee sisältöön tarvittavat muutokset ja paina sen jälkeen “Tallenna“ -painiketta. Voit peruuttaa muutokset painamalla “Peruuta” -painiketta.
Voit poistaa itse lisäämiäsi sisältöjä. Poista sisältö painamalla muokkausnäkymän alaosan “Poista” -painiketta. Painettuasi painiketta sinun tulee vielä vahvistaa sisällön poistaminen ponnahdusikkunassa, joka avautuu näkymän päälle. Vahvista sisällön poistaminen painamalla “Poista sisältö“ -painiketta. Kun vahvistat poiston, sisältö poistetaan järjestelmästä.
3. Tapahtumakalenteri
3.1 Tapahtumakalenterin etusivu
Tapahtumakalenteri koostuu yhdestä näkymästä, johon listataan tehtyjen haku- ja suodatusvalintojen perusteella Tapahtumakalenteriin lisätyt tapahtumat. Oletuksena alkamispäivä-suodattimessa on kuluva päivä, jolloin näet kaikki kuluvana päivänä tai tulevaisuudessa tapahtuvat tapahtumat.
3.2 Tapahtumien hakeminen ja suodatus
Sivun vasemmassa reunassa näytetään tapahtumien suodatusalue.
Voit suodattaa tapahtumia niille lisättyjen metatietojen perusteella:
Hae hakusanalla tapahtumakalenterista
Hae hakusanalla kirjoittamalla kenttään hakusana tai sen osa. Näkymää rajataan heti kun kirjoitat. Haku kohdistuu tapahtumien otsikkoon ja kuvaustekstiin.
Vain itse lisäämäni
Valitsemalla “Vain itse lisäämäni” -valintaruudun tapahtumalistaukseen rajataan vain ne tapahtumat, joita sinulla on oikeus muokata. Peruskäyttäjänä nämä ovat itse lisäämiäsi.
HUOM! “SPK pääkäyttäjä” -roolissa olevalle käyttäjälle listataan kaikki hänen oman alueensa tapahtumat, sillä hänellä on oikeus muokata niitä. |
---|
Palvelu
Valitse palvelu, jonka tapahtumia haluat tarkastella. Valittavissa olevat palvelut ovat Ammattilaiset, Omaperhe ja Omahelpperi.
Voit valita palveluita yksitellen klikkaamalla, tai kaikki kerralla “Valitse kaikki“ -painikkeella.
Alue
Valitse alue jonka tapahtumia haluat tarkastella. Voit valita alueeseen alasvetovalikosta:
- Koko Suomi -valinnan, jolloin näet tapahtumat, joihin on merkitty alueeksi koko Suomi.
- Hyvinvointialueen, jolloin näet kaikkien niiden kuntien tapahtumat, jotka kuuluvat valittuun hyvinvointialueeseen.
- Paikkakunnan, jolloin näet vain valitun paikkakunnan tapahtumat.
Alkamispäivä ja Päättymispäivä
Valitse tai kirjoita aikaväli, johon sijoittuvia tapahtumia haluat tarkastella. Oletuksena alkamispäivämäärään on valittu kuluva päivä. Voit valita alkamispäivään halutessasi myös menneen päivämäärän, jolloin näet menneet tapahtumat. Ne erottuvat visuaalisesti tulevaisuuden tapahtumista vaaleammalla tekstillä.
Toteutustapa
Valitse millaisia tapahtumia haluat nähdä toteutustavan perusteella. Voit valita alasvetovalikosta:
- Paikan päällä -valinnan, jolloin näet tapahtumat, jotka järjestetään fyysisesti tapahtumalle määritellyssä osoitteessa.
- Etätapahtuma -valinnan, jolloin näet tapahtumat, jotka järjestetään verkossa, ja joihin voi osallistua tietokoneen, tabletin tai puhelimen avulla.
- Etätapahtumana ja paikan päällä -valinnan, jolloin näet tapahtumat, joihin voi osallistua sekä paikan päällä tapahtumalle määritellyssä osoitteessa, tai etänä tietokoneen, tabletin tai puhelimen avulla.
Järjestätaho
Valitse alasvetovalikosta tapahtuman järjestäjätaho. Voit valita alasvetovalikosta jonkin seuraavista:
- Hyvinvointialue
- Kunta
- Järjestö, yhdistys, säätiö
- Seurakunta
- Muu (esim. yksityinen)
Valitsemasi suodatukset pysyvät muistissa, vaikka vierailisit muualla sivustolla. |
Voit nollata suodatukset painamalla “Tyhjennä rajaukset” -painiketta suodatusosion alareunassa.
Kun mikään suodatin ei ole päällä, näytetään kaikki tapahtumat.
3.3 Tapahtumalistaus ja tapahtumien järjestys
- Listauksen yläreunassa näytetään kuinka monta hakutulosta löytyi.
- Oletuksen tapahtumat on suodatettu siten, että alkamispäivänä on kuluva päivä.
- Tapahtumat listataan tapahtuman alkamispäivän perusteella. Ylimpänä on se tapahtuma, joka sijoittuu kuluvalle päivälle, tai jonka alkamispäivä on lähimpänä kuluvaa päivää.
- Sivun alareunassa näytetään sivutus, jonka avulla voit liikkua sivulta toiselle ja valita, kuinka monta tapahtumaa haluat nähdä per sivu.
Menneitä tapahtumia ei oletuksena näytetä, ellet ole suodatuksessa toisin valinnut. |
3.4. Tapahtumakortti
Tapahtumat esitetään kortteina Tapahtumakalenteri-sivulla.
Tapahtumakortin tiedot:
- Pillerit näytetään ylimmällä rivillä.
- Pillereissä esitetään palvelut, joissa tapahtuma on julkaistu (Ammattilaiset, Omaperhe tai Omahelpperi) sekä sekä “Uusi” -pilleri, mikäli sisältö on lisätty 24 tunnin sisällä.
- Pillereissä esitetään myös alue, jolla tapahtuma järjestetään (Koko Suomi, hyvinvointialue tai paikkakunta). Jos kaikki alue-pillerit eivät mahdu näkyviin, näytetään “+ numero”-pilleri. Viemällä hiiren numero-pillerin päälle, näet loput alueet.
- Kynä-ikonipainike näytetään oikeassa yläreunassa, jos tapahtuma on itsesi lisäämä tai olet SPK-pääkäyttäjä, jolloin sinulla on oikeus muokata tapahtumaa.
- Tapahtuman nimi
- Päivämäärä, jolloin tapahtuma järjestetään
- Kellonaika, jolloin tapahtuma järjestetään
- Tapahtuman sijainti
- Jos tapahtuma järjestetään paikan päällä, näytetään tapahtuman osoite.
- Jos tapahtuma on etätapahtuma, näytetään “Etätapahtuma”-teksti.
- Jos tapahtuma järjestetään sekä etätapahtumana että paikan päällä, näytetään molemmat edellä mainituista.
- Tapahtuman kuvaus -tekstiä näytetään kolmen rivin verran, jonka jälkeen teksti lyhennetään kolmella pisteellä.
- ”Lue lisää” -painike, jota painamalla pääset tapahtuman tarkastelunäkymään ja näet kaikki tapahtuman tiedot.
3.5 Tapahtuman tarkastelunäkymä
Pääset tapahtuman tarkastelunäkymään painamalla Tapahtumakalenteriin listatun tapahtumakortin “Lue lisää” -linkistä.
Tapahtuman tarkastelunäkymässä näytetään kaikki tapahtumalle lisätyt tiedot.
Yläosan tiedot:
- “Palaa listaukseen” -painike, josta voit palata Tapahtumakalenteri-sivulle, tapahtumien listausnäkymään.
- Pillerit
- Pillereissä esitetään palvelut, joissa tapahtuma on julkaistu (Ammattilaiset, Omaperhe, tai Omahelpperi) sekä sekä “Uusi” -pilleri, mikäli sisältö on lisätty 24 tunnin sisällä.
- Pillereissä esitetään myös alue, jolla tapahtuma järjestetään (Koko Suomi, hyvinvointialue tai paikkakunta).
- Tapahtuman nimi
Vasemman reunan tiedot:
- Päivämäärä, jolloin tapahtuma järjestetään.
- Aika, jolloin tapahtuma järjestetään.
- Toteutustapa, joka voi olla:
- Paikan päällä, jolloin näytetään tapahtuman osoite.
- Etätapahtuma, jolloin näytetään etätapahtuman linkki, joka avautuu uuteen välilehteen.
- Etätapahtumana ja paikan päällä, jolloin näytetään sekä tapahtuman osoite että etätapahtuman linkki.
- Järjestäjätaho, joka voi olla:
- Hyvinvointialue
- Kunta
- Järjestö, yhdistys, säätiö
- Seurakunta
- Muu (esim. yksityinen)
- Järjestäjä -tieto, jossa näytetään tapahtuman järjestäjän nimi. Jos tapahtumalle on määritelty järjestäjän verkkosivuosoite, järjestäjän nimi toimii linkkinä. Verkkosivu avautuu uuteen välilehteen.
- Maksullisuus -tieto, eli onko tapahtuma maksuton vai maksullinen.
Oikea reunan tiedot:
- Kuvaus
- Lisätietoja tapahtuman toteutuksesta
- Ilmoittautuminen, jossa voi olla lisätietoja tapahtumaan ilmoittautumisesta tai linkki ilmoittautumiseen.
Alaosan tiedot:
- Jos tapahtumalle on määritelty postiosoite, näkymän alaosassa näytetään tapahtuman sijainti kartalla. Jos karttapalvelu on rikki, kartan paikalla näytetään harmaa laatikko, jossa kerrotaan virheestä karttapalvelussa.
- Jos sinulla on oikeus muokata tapahtumaa, näkymän alaosassa näytetään “Muokkaa”- ja “Poista tapahtuma” -painikkeet.
3.6 Tapahtuman lisääminen
Tapahtuman lisäyslomakkeella voit julkaista tapahtumia Sähköiseen perhekeskukseen ammattilaisille sekä Omaperheeseen ja Omahelpperiin asukkaille.
Huomioi, että sinulla on kaikki tapahtuman tiedot esillä, kun aloitat tapahtumaa luonnin. Et voi tallentaa keskeneräistä luonnosta. Älä poistu lomakkeelta kesken täyttöä esimerkiksi selaimen eteen- ja taakse -painikkeilla. Tapahtuman lisäyslomakkeen “Tallenna ja julkaise” -painike julkaisee tapahtuman valitsemaasi palveluun, ja tapahtuma on heti näkyvissä palvelussa (verkkosivulla).
Kun painat “Lisää tapahtuma” -painiketta, avautuu tapahtuman lisäyslomake. Lomake on jaettu viiteen osioon:
- Tapahtuman julkaiseminen
- Tapahtuman perustiedot
- Toteutustapa ja tapahtumapaikka
- Tapahtuman ajankohta
- Maksullisuus ja ilmoittautuminen.
Tähti (*) -merkinnällä merkityt kentät ovat pakollisia.
3.6.1 Tapahtuman julkaiseminen -osio:
Valitse, missä palveluissa tapahtuma julkaistaan*
- Ammattilaiset -> Valitse “Ammattilaiset”, kun kyseessä on ammattilaisille suunnattu tapahtuma, jonka on tarkoitus näkyä Sähköisen perhekeskuksen ammattilaisosiossa.
- Omaperhe -> Valitse Omaperhe, kun haluat tapahtuman näkyvän omaperhe.fi -verkkosivulla.
- Omahelpperi -> Valitse Omahelpperi, kun haluat tapahtuman näkyvän omahelpperi.fi -verkkosivulla.
Huomio että Omaperheen ja Omahelpperin tapahtumat näkyvät automaattisesti myös Sähköisen perhekeskuksen ammattilaisosiossa, vaikka et valitse “Ammattilaiset”-valintaruutua. |
---|
3.6.2 Tapahtuman perustiedot -osio
- Tapahtuman nimi* -> Kirjoita kenttään tapahtumaa mahdollisimman hyvin kuvaava nimi.
- Tapahtuman kuvaus* -> Kirjoita kenttään tapahtuman kuvaus. Kerro esimerkiksi kenelle tapahtuma on suunnattu. Kuvauksessa käyttämiäsi sanoja käytetään hakutoiminnossa.
- Tapahtuman järjestäjän nimi* -> Kirjoita kuka tapahtuman järjestää.
- Järjestäjätaho* -> Valitse vaihtoehdoista onko järjestäjä: Hyvinvointialue / Kunta / Järjestö, yhdistys, säätiö / Seurakunta / Muu (esim. yksityinen)
- Linkki järjestäjän verkkosivuille -> Lisää verkkolinkki https- tai http -muodossa. Kopioi linkki esimerkiksi selaimesi osoiteriviltä ja liitä se kenttään (esim. https://osoite.com). HUOM. Älä poistu lomakkeelta, vaan avaa järjestäjän verkkosivu esimerkiksi toiseen välilehteen tai ikkunaan.
3.6.3 Toteutustapa ja tapahtumapaikka -osio
- Alue, jolla tapahtuma järjestetään* -> Valitse alue tai paikkakunnat, jolla tapahtuma järjestetään. Jos tapahtuma on valtakunnallinen, valitse “Koko Suomi”. Voit valita yhden tai useamman. Voit valita minkä tahansa hyvinvointialueen tai kunnan (valinta ei rajoitu omaan hyvinvointialueeseesi).
- Toteutustapa* -> Valitse tapahtuman toteutustapaan jokin seuraavista vaihtoehdoista: Paikan päällä / Etätapahtuma / Etätapahtumana ja paikan päällä
- Kun olet valinnut toteutustavan, kentän alla näytetään kentät lisätietoja varten.
- Jos valitset “Paikan päällä” -valinnan näytetään “Tapahtuman postiosoite*-”, “Postinumero*-“ ja “Postitoimipaikka*“-kentät. Kirjoita kenttiin tapahtuman järjestämispaikan osoitetiedot.
- Kun olet syöttänyt osoitetiedot, osoitekenttien alla näytetään tapahtuman sijainti kartalla. Sijainti päivittyy automaattisesti, kun muokkaat osoitetta.
- Jos valitset “Etätapahtuma”-valinnan näytetään “Etätapahtuman linkki*”-kenttä.
- Lisää etätapahtuman linkki, jolla osallistujat pääsevät osallistumaan tapahtumaan. Lisää linkki https- tai http- muodossa. Kopioi linkki ja liitä se kenttään (esim. https://osoite.com).
- Jos valitset “Etätapahtumana ja paikan päällä” -valinnan näytetään kaikki edellä mainituista kentistä.
- Kun olet valinnut toteutustavan, kentän alla näytetään kentät lisätietoja varten.
- Lisätietoja tapahtuman toteutuksesta -> Kirjoita lisätietoja tapahtuman toteutuksesta. Kirjoita esimerkiksi tapahtuman esteettömyydestä, saapumisohjeista tai osallistumiseen vaadittavista erityislaitteista (kuten tietokone).
3.6.4 Tapahtuman ajankohta
- Tapahtuma alkaa* -> Valitse tai kirjoita päivämäärä, jolloin tapahtuma alkaa.
- Tapahtuman alkamisaika -> Kirjoita tapahtuman alkamisaika. Syötä ensin tunnit, ja sitten minuutit. Voit siirtyä tuntien ja minuuttien välillä klikkaamalla tai näppäimistön tab-näppäimellä.
- Tapahtuma päättyy* -> Valitse tai kirjoita päivämäärä, jolloin tapahtuma päättyy.
- Tapahtuman päättymisaika -> Kirjoita tapahtuman päättymisaika.
Huomioithan että “Tapahtuma päättyy” -päivämäärä ei voi olla ennen “Tapahtuma alkaa” -päivämäärää.
3.6.5 Maksullisuus ja ilmoittautuminen -osio
- Tapahtuman maksullisuus* -> Valitse onko tapahtuma maksuton vai maksullinen valintanappia painamalla. Voit valita jommankumman vaihtoehdoista: Tapahtuma on maksuton tai Tapahtuma on maksullinen
- Ilmoittautuminen -> Jos tapahtumaan on ilmoittautuminen, valitse Tapahtumaan on ilmoittautuminen -valintaruutu.
- Jos valitset valintaruudun, sen alapuolella näytetään kentät seuraaville lisätiedoille:
- Lisätietoja ilmoittautumisesta -> Kirjoita ilmoittautumiseen liittyvistä lisätiedoista. Kerro esimerkiksi tapahtuman viimeisestä ilmoittautumispäivämäärästä.
- Linkki ilmoittautumiseen -> Lisää linkki, jolla osallistujat voivat ilmoittautua tapahtumaan. Lisää verkkolinkki https- tai http-muodossa. Kopioi linkki ja liitä se kenttään (esim. https://osoite.com).
- Jos valitset valintaruudun, sen alapuolella näytetään kentät seuraaville lisätiedoille:
3.7 Tapahtuman tallentaminen ja julkaisu
Voit tallentaa ja samalla julkaista tapahtuman painamalla lomakkeen alareunassa olevaa “Tallenna ja julkaise” -painiketta. Painikkeen painamisen jälkeen siirryt Tapahtumakalenterin listausnäkymään ja näet vihreän onnistumisviestin merkkinä tallennuksen onnistumisesta.
Voit peruuttaa tapahtuman luonnin painamalla “Peruuta” -painiketta. Huomioithan että et voi tallentaa luonnosta.
Tapahtuman lisäyslomakkeen “tallentaminen ja julkaisu” julkaisee tapahtuman valitsemaasi palveluun, ja se on heti näkyvissä palvelussa (verkkosivulla). |
---|
Jos painat “Tallenna ja julkaise” -painiketta lomakkeella, jolla on puuttuvia pakollisia tietoja tai virheellisesti täytettyjä kenttiä, tallentaminen ei onnistu. Virheelliset kentät korostuvat punaisella värillä, ja näet kentän alla ohjeen tiedon korjaamiseen. Voit tallentaa lomakkeen korjattuasi kaikki virheelliset kohdat.
Voit tarkistaa tapahtuman näkymisen Omaperheessä tai Omahelpperissä. Jos tapahtuma ei näy heti, lataa selaimen sivu tarvittaessa uudelleen. Tapahtuma näkyminen Omaperheessä tai Omahelpperissä riippuu aluemäärityksistä. Jos valitsit tapahtuman alueeksi “Koko Suomi”, se näkyy Omaperheessä tai Omahelpperissä kaikille käyttäjille. Jos valitsit tapahtuman alueeksi jonkin alueen, se näkyy Omaperheessä tai Omahelpperissä, jos asukas on tehnyt saman aluevalinnan.
Kartan näyttäminen ja virheet karttapalvelussa
Jos valitset tapahtuman toteutustavaksi “Paikan päällä”- tai “Etätapahtumana ja paikan päällä” -valinnan, tapahtuman sijainti näytetään kartalla sekä tapahtuman lisäyslomakkeella, että julkaistun tapahtuman tarkastelunäkymässä.
Kartan näyttämiseen voi liittyä seuraavanlaisia virheitä/ongelmia:
- Jos syötit virheellisen osoitteen, kartan paikalla näytetään punainen laatikko, jossa sinua ohjeistetaan tarkistamaan osoite. Lomaketta ei voi tallentaa ennen kuin olet korjannut osoitteen.
- Jos syötit epätarkan osoitteen, jolla löytyy useita eri sijainteja (esimerkiksi kadun nimi ilman numeroa), kartan paikalla näytetään punainen laatikko, jossa sinua ohjeistetaan tarkentamaan osoitetta. Lomaketta ei voi tallentaa ennen kuin olet korjannut osoitteen.
- Jos karttapalvelussa on vika, eikä se pysty tallentamaan koordinaatteja antamasi osoitteen perusteella, kartan paikalla näytetään punainen laatikko, jossa kerrotaan virheestä karttapalvelussa. Tässä tilanteessa sinun tulee odottaa, että karttapalvelussa oleva vika saadaan korjattua.
- Jos karttapalvelu ei pysty esittämään karttakuvaa tällä hetkellä, kartan paikalla näytetään harmaa laatikko, jossa kerrotaan virhetilanteesta. Tässä tapauksessa voit tallentaa tapahtuman normaaliin tapaan, vaikka karttakuva ei näy.
3.8 Tapahtuman muokkaaminen ja poistaminen
Voit muokata ja poistaa itse lisäämiäsi tapahtumia.
HUOM! SPK-pääkäyttäjänä voit muokata ja poistaa kaikkia oman alueesi käyttäjien lisäämiä tapahtumia. |
---|
Pääset muokkaamaan tapahtumaa kahdella eri tavalla:
- Painamalla Tapahtumakalenteri-näkymään listatun tapahtumakortin oikeassa yläreunassa olevaa kynä-ikonipainiketta.
Tai - Avaamalla tapahtuman ensin tarkastelunäkymään painamalla tapahtumakortin “Lue lisää“ -painiketta, ja painamalla sen jälkeen tarkastelunäkymän alaosassa olevaa “Muokkaa” -painiketta.
Tapahtuma avautuu muokkausnäkymään. Tee tapahtumaan tarvittavat muutokset ja paina sen jälkeen “Tallenna ja julkaise“ -painiketta. Voit myös peruuttaa muutokset painamalla “Peruuta” -painiketta.
Voit poistaa itse lisäämiäsi tapahtumia. Voit poistaa tapahtuman joko tapahtuman tarkastelunäkymässä tai tapahtuman muokkausnäkymässä “Poista” -toimintoa painamalla.
Painettuasi tapahtuman poisto-painiketta sinun tulee vielä vahvistaa tapahtuman poistaminen ponnahdusikkunassa, joka avautuu näkymän päälle. Poista tapahtuma painamalla “Poista tapahtuma“ -painiketta. Kun vahvistat poiston, tapahtuma poistetaan kaikista niistä palveluista (järjestelmistä), joihin se on julkaistu.
HUOM! Menneitä tapahtumia ei ole välttämätöntä poistaa, vaan ne voi jättää “arkistoon”. Tapahtumakalentereiden tapahtumalistauksessa ei näytetä menneitä tapahtumia, ellei käyttäjä ole valinnut suodattimissa päivämäärää menneisyydestä. |
---|
4. Asukasmateriaalit
Huom! Tämä uusi toiminto on vasta Demo-ympäristössä, ei vielä julkaistu tuotantoon!
Alue voi tarjota asukkaille Omaperheessä aluekohtaisia ohjeita tai muuta alueen omaa, vain kyseisen alueen asukkaille tarkoitettua materiaalia. Materiaalit näytetään Omaperheen aluesivulla sekä valitun/valittujen artikkelin/artikkelien yhteydessä. Materiaalit voivat olla linkkejä, kuva- ja pdf-tiedostoja tai videoita.
HUOM! Asukasmateriaalien lisäämiseksi SPK peruskäyttäjät ja SPK pääkäyttäjät tarvitsevat lisärooliksi Asukasmateriaali-oikeus -roolin. Ole tarvittaessa yhteydessä HVA pääkäyttäjään. |
---|
4.1 Asukasmateriaalit etusivu
Asukasmateriaalit Omaperheeseen -sivu koostuu yhdestä näkymästä, johon listataan tehtyjen haku- ja suodatusvalintojen perusteella Omaperheeseen lisätyt asukasmateriaalit.
4.2 Materiaalien hakeminen ja suodattaminen
Näet vain omalle hyvinvointialueellesi lisätyt materiaalit. Sivun vasemmassa reunassa sijaitsee suodatusalue. Voit hakea hakusanalla, valita näkyviin vain itse lisäämät materiaalit (jolloin näytetään ne materiaalit, joita sinulla on oikeus muokata) sekä valinnat materiaalien rajaukseen paikkakunnalla, kielellä sekä artikkelin kategorioilla ja artikkelin nimellä.
- Voit nollata suodatukset painamalla “Tyhjennä rajaukset” -painiketta suodatusosion alareunassa.
- Valitsemasi suodatukset pysyvät muistissa, vaikka vierailisit muualla sivustolla.
- Oletuksena mikään suodatin ei ole päällä. Kun mikään suodatin ei ole päällä, näet kaikki hyvinvointialueesi materiaalit.
“Hae hakusanalla”
- Hakutoiminto hakee vastaavuuksia materiaalien otsikosta ja sisäisestä kommentista.
- Kun mikään kieli-suodatinta ei ole valittuna, haku hakee kaikista kielistä / kaikilta välilehdiltä.
- Kun kieli-suodatin on valittu, haku hakee valitun kielen välilehdeltä. Eli jos kieleen on valittu englanti, sanahaku hakee vain englanti-välilehden otsikosta ja sisäisestä kommentista.
- Kortti siirtyy automaattisesti sille kieli-välilehdelle, jolta hakutulos löytyy. Jos hakutulos löytyy kortin usealta välilehdeltä / useasta eri kieliversiosta, näytetään välilehdistä ensimmäinen (Järjestys: suomi, ruotsi, englanti).
“Vain itse lisäämäni”
- Valitsemalla “Vain itse lisäämäni” -valintaruudun listaukseen rajataan vain ne materiaalit, joita sinulla on oikeus muokata. Peruskäyttäjät, joilla on Asukasmateriaali-oikeus -lisärooli, voivat hallinnoida itse lisäämiään materiaaleja. Jos lisäroolia ei ole, “Vain itse lisäämäni“-valintaruutua ei näytetä.
Paikkakunta
Valitse paikkakunta, jonka materiaaleja haluat tarkastella. Näet vain oman hyvinvointialueensi materiaalit. Paikkakunta -kentästä avautuu valikko, jossa on valittavissa hyvinvointialueesi paikkakunnat. Monivalintakentästä voit hakea kirjoittamalla.
Kieli
Voit valita kielen (Suomi, Ruotsi, Englanti), jonka materiaaleja haluat tarkastella. Materiaaleista, joista kieli löytyy, siirtyvät kielivalintaa vastaavalle välilehdelle. Voit tyhjentää kentän x-ikonia painamalla. Jos jotain kieltä ei ole lisätty materiaalille, puuttuvan kielen välilehteä ei näytetä.
Artikkelin pääkategoria, artikkelin alakategoria ja artikkeli
Voit valita tietyn pääkategorian, alakategorian tai artikkelin, jonka materiaaleja haluat tarkastella. Valitse ensin pääkategoria ja alakategoria, niin voit valita artikkelin.
4.3 Materiaalien järjestäminen
- Listauksen vasemmassa yläreunassa näytetään, kuinka monta hakutulosta löytyi.
- Oletuksena materiaalit listataan Uusin ensin -järjestyksessä päivämäärän mukaan (viimeisin lisäys/muokkauspäivämäärä), jonka jälkeen otsikon (=materiaalin nimi) aakkosjärjestyksessä (A-Ö). Huom. kellonaikaa ei käytetä.
- Voit järjestää listausta myös Vanhin ensin, tai otsikon (=materiaalin nimi) mukaan aakkosjärjestyksessä A – Ö, Ö- A.
- Painikkeessa lukee se järjestämistapa, joka on käytössä. Kun vaihdat järjestämistapaa, näytetään painikkeessa valintasi.
- Sivun alareunassa näytetään sivutus, jonka avulla voit liikkua sivulta toiselle ja valita, kuinka monta tapahtumaa haluat nähdä per sivu.
4.4 Materiaalikortti
Lisätyt materiaalit esitetään kortteina, joissa esitetään seuraavat tiedot:
- Välilehdet, joissa esitetään materiaalille lisätyt kieliversiot.
- Kortin otsikko, lisätty materiaali (eli linkki tai kuva teksteineen) sekä sisäinen kommentti vastaavat kieliversion tietoja. Alue-pillerit, linkit artikkeleihin ja lisätty-tieto ovat samat kaikilla kieliversioilla.
- Jos jotain kieliversiota ei ole lisätty, ei välilehteä näytetä.
- Pillerit
- Kunnat, joilla materiaali näytetään, esitetään pillereinä kortin ylälaidassa.
- Kuntapillereitä näytetään maksimissaan kolme, ja neljännessä pillerissä näytetään “+n“-merkintä.
- Kun viet hiiren “+n”-merkinnän päälle, näytetään tooltip, jossa listataan piiloon jäävät kunnat.
- Jos materiaali on lisätty 24h sisällä lisäys/muokkausajankohdasta, näytetään lisäksi “Uusi” -pilleri.
- Kynä-ikoni näytetään oikeassa yläreunassa, jos materiaali on muokattavissasi.
- Otsikko, joka vaihtuu välilehden kielivalinnan mukaan.
- Otsikko näkyy aina asukkaalle Omaperheessä.
- Linkki materiaaliin, jos materiaali on:
- Verkkolinkki: näytetään lisätty https-osoitelinkki. Linkki avautuu uuteen välilehteen.
- Pdf: näytetään linkkinä lisätyn tiedoston nimi sekä suluissa tiedostokoko. Linkki avautuu uuteen välilehteen pdf:n lukunäkymään.
- Jpg tai png: näytetään kuva lisätystä tiedostosta, kuvateksti ja vaihtoehtoinen teksti (eli alt-teksti), jos se on lisätty. Kuvan päällä mennessä, näytetään läpikuultava väri ja Avaa-linkki. Kuvaa klikkaamalla se avautuu uuteen välilehteen.
- Linkit artikkeleihin joissa materiaali näkyy
- Artikkeleita voi olla yksi tai useampi.
- Linkkitekstissä näytetään: Artikkelin pääkategorian nimi / Artikkelin alakategorian nimi / Artikkelin nimi.
- Linkki avutuu uuteen välilehteen ja vie Omaperheeseen siihen artikkeliin, johon materiaali on lisätty, lisäksi:
- Omaperheeseen on automaattisesti valittu se paikkakunta, jolle materiaali on määritelty näkyväksi. Jos paikkakuntia on määritelty useampi kuin yksi, valittuna on aakkosissa ensimmäisenä oleva kunta.
- Omaperheeseen on automaattisesti valittu se kieli, jolla materiaali on määritelty.
- Sisäinen kommentti
- Käyttäjän lisäämä sisäinen kommentti, joka vaihtuu välilehden kielivalinnan mukaan.
- Kommentti ei näy Omaperheessä asukkaalle.
- Lisätty-tieto -> Näytetään lisäyspäivämäärä sekä lisääjän nimi.
- Jos materiaalia on muokattu, näytetään lisäksi suluissa lisääjän nimen jälkeen: (Muokattu pvm Muokkaajan nimi)
4.5 Asukasmateriaalien lisääminen
Asukasmateriaalin lisäyslomakkeella voit lisätä aluekohtaisia linkkejä tai tiedostoja Omaperheeseen. Lisätty materiaali näytetään aluesivulla sekä valitun artikkelin yhteydessä, kun asukas käyttää Omaperhettä paikkakunta-valinnalla. Pääset myöhemmin muokkaamaan ja poistamaan itse lisäämiäsi materiaaleja. Pakolliset kentät on merkitty *-merkillä.
Kun painat “Lisää materiaali” -painiketta, avautuu materiaalinlisäyslomake. Lomake koostuu kolmesta osiosta:
- Materiaalin lisäys ja kieliversiot
- Omaperheen artikkeli johon materiaali linkitetään
- Paikkakunta jossa materiaali näytetään
4.5.1 Materiaalin lisäys ja kieliversiot -osio
Huom. Materiaali on lisättävä ja tiedot täytettävä vähintään yhdellä kielellä.
- Valitse ensin kieliversio (Suomi, Ruotsi, Englanti).
- Materiaali verkkolinkkinä vai tiedostona*
- Jos materiaali on julkaistu verkkoon, valitse verkkolinkki.
- Kopioi ja liitä osoite https- tai http-muodossa, esim. https://osoite.com.
- Videoiden tulee olla linkkejä YouTubeen tai Vimeoon, jotta ne näkyvät upotettuina Omaperheen sivulla. Kopioi osoite selaimen osoiteriviltä (ei share-toiminnon kautta).
- Jos materiaali on omalla laitteellasi, valitse tiedosto.
- Paina ”Lisää tiedosto” -painiketta
- Tiedoston maksimikoko 10 MB. Sallitut tiedostomuodot jpg, png ja pdf.
- Lisätty tiedosto/kuva näkyy ohjetekstin alapuolella. Tiedoston voi poistaa painamalla roskakoria.
- Kun lisäät kuvatiedoston täytä myös kuvateksti ja vaihtoehtoinen teksti -kentät.
- Kuvateksti (kieli)* -> Kirjoita kuvalle sopiva kuvateksti. Kuvateksti näkyy Omaperheessä asukkaalle.
- Vaihtoehtoinen teksti (kieli) -> Vaihtoehtoisen tekstin (alt-tekstin) avulla sokea henkilö ymmärtää kuvan tarkoituksen, vaikka ei näe sitä. Henkilö kuulee tekstin puheena ruudunlukuohjelman avulla. Kirjoita kenttään lyhyesti ja neutraalisti mitä kuvassa on. Lisää piste tekstin loppuun. Jätä kenttä tyhjäksi jos kuvateksti kertoo oleellisimmat asiat kuvasta.
- Jos materiaali on julkaistu verkkoon, valitse verkkolinkki.
- Materiaalin otsikko* -> Kirjoita kenttään mahdollisimman kuvaava, mutta lyhyt otsikko. Otsikko näkyy Omaperheessä asukkaalle. Jos lisäsit pdf-tiedoston tai verkkolinkin pdf-tiedostoon, lisää otsikon perään sulkuihin (pdf) -merkintä.
- Sisäinen kommentti -> Kirjoita halutessasi esimerkiksi materiaalin lähde, omistaja tai laatijataho, tai milloin materiaali tulee päivittää. Kommentti ei näy Omaperheessä asukkaalle.
Esimerkki miten pdf-tiedosto näkyy Omaperheessä:
4.5.2 Omaperheen artikkeli johon materiaali linkitetään -osio
Valitse Omaperheen artikkeli, jonka yhteydessä materiaali näytetään. Valitse ensin artikkelin pääkategoria ja alakategoria, jonka jälkeen voit valita artikkelin. Voit linkittää materiaalin yhteen tai useampaan artikkeliin.
Vähintään yksi linkitys täytyy valita, jotta lomakkeen voi tallentaa.
Kategorioiden ja artikkelin alla on Lisää uusi linkitys -painike, josta voit valita uuden artikkelin. Artikkeli-linkityksen voi poistaa painamalla Artikkelin pääkategoria -kentän vieressä olevaa roskakori-ikonia.
4.5.3 Paikkakunta jossa materiaali näytetään -osio
Valitse yksi tai useampi paikkakunta, jossa haluat näyttää materiaalin. Kun asukas käyttää Omaperhettä paikkakunta-valinnalla, hän näkee valitulle paikkakunnalle lisätyt materiaalit aluesivulla sekä artikkelin yhteydessä.
Vähintään yksi paikkakunta tulee valita, jotta lomakkeen voi tallentaa.
- Valittavissa on oman hyvinvointialueesi paikkakunnat.
- Ylimpänä on ”Koko hyvinvointialue” -valintaruutu, jolla voit valita/poistaa kaikki paikkakunnat
- Tällöin valikossa näkyy “Koko hyvinvointialue” valittuna, mutta materiaalikortilla ei näytetä Koko hyvinvointialue-pilleriä, vaan kolme ensimmäistä paikkakuntaa pillereinä, joiden jälkeen +n-merkintä.
4.6. Materaalin tallentaminen ja julkaiseminen
Voit tallentaa ja julkaista materiaalin Omaperheeseen painamalla ”Tallenna ja julkaise” -painiketta, kun kaikki pakolliset tiedot on täytetty. Vähintään yksi kieliversio ja artikkelilinkitys pakollisine tietoineen on täytetty sekä vähintään yksi alue on valittu.
Jos painat “Tallenna ja julkaise” -painiketta lomakkeella, jolla on puuttuvia pakollisia tietoja tai virheellisesti täytettyjä kenttiä, tallentaminen ei onnistu. Virheelliset kentät korostuvat punaisella värillä, ja näet kentän alla ohjeen tiedon korjaamiseen. Voit tallentaa lomakkeen korjattuasi kaikki virheelliset kohdat.
Jos et lisännyt kaikkia kieliversioita, näytetään ennen latausmodaalia ”Et lisännyt kaikkia kieliversioita” -varmistusmodaali. Voit jatkaa tallentamiseen ja julkaisuun painamalla ”Tallenna ja julkaise” -painiketta tai peruuttaa takaisin lomakkeelle lisäämään kieliversiot painamalla ”Peruuta” -painiketta.
”Tallenna ja julkaise” -painikkeen painamisen jälkeen avautuu ”Ladataan materiaaleja Omaperheeseen” -modaali, jossa pyörii latausanimaatio. Sen jälkeen avautuu automaattisesti Asukasmateriaalien etusivu, jossa lisäämäsi materiaalikortti näkyy tarkistustilassa, sillä tiedostoille tehdään vielä virustarkistus.
Virusten tarkistus voi viedä jonkin aikaa. Voit jatkaa muiden materiaalien lisäämistä. Jos viruksia ei havaita, materiaalikortti päivittyy, ja materiaali tulee näkyviin Omaperheeseen. (Huomioi, että materiaalikortin päivittyminen vaatii toistaiseksi sivun päivittämisen.)
Jos vahingoittuneita tiedostoja havaitaan, näet virheilmoituksen materiaalikortissa.
4.7. Virhetilanteet
Täydennetään.
5. Omat tiedot
Ylätunnisteen oikeassa reunassa on käyttäjäpainike, jossa näytetään nimesi (etunimi ja sukunimi). Kun klikkaat painiketta, avautuu profiilivalikko, jossa on valintana “Omat tiedot”. Valintaa painamalla pääset tarkastelemaan omia tietojasi. Jos tiedoissa on virheitä, ole yhteydessä alueesi pääkäyttäjään.